Honing rechts
Logo wespenbestrijding
youtube kanaal wespenbestrijding
Wespenbestrijding twitter
Bovenste balk wespenbestrijding
Bovenste balk wespenbestrijding

Wespenbestrijding

Artikelen en filmpjes over wespen, bijen, hoornaar en wespenbestrijding.Dit zijn enkele door ons gevonden kranten artikelen uit kranten en van internet deze bevatten nog enkele informatie over wespen , bijen en de hoornaar .
Toch kunnen deze artikelen in tegenspraak zijn met de informatie van onze site. Dit doordat niet alle hier geplaatste artikelen origineel zijn en dus niet door ons zijn bijgewerkt of gewijzigd.  We plaatsen deze op onze site omdat hier toch nog wat aangevulde informatie tussen kan zitten.
Ook staan hier enkele leuke filmpjes op over wespen.
Kranten artikelen en filmpjes over wespen en wespenbestrijding.
Veel mensen hebben hier op zitten wachten, het is weer eind september en dus bijna gedaan met de wespen.


Net als voorgaande jaren was het weer enorm druk voor ons en onze collega's wespenbestrijders.
Door het hele land werden weer ontzettend veel meldingen gedaan van wespennesten. Dit jaar waren het er zelfs meer dan vorig jaar.
Vooral in de maanden juni en juli hadden de ongediertebestrijders hun handen vol aan deze nuttige maar vaak vervelende insecten.
Massaal werdt er gezocht op het internet naar wespenbestrijders in de buurt, Ook op onze website www.wespenbestrijding.net was dit goed te merken.
Maar eindelijk kunnen we weer opgelucht ademhalen, het is nu zeker voor dit jaar zo goed als gebeurd met de wespen.
Met name de mensen met een allergie voor wespengif zijn nu enorm opgelucht, want vooral in de maanden augustus en september zie je de terrassen en pretparken vol vliegen met wespen en dat kan deze groep mensen enorm afschrikken.
Het is nog niet bevestigd, maar het lijkt of de percentage van mensen met een allergie is gestegen. Steeds meer hoort men hierover. Mogelijk dat juist hierdoor meer meldingen werdt gedaan van wespennesten, doordat men twijfelt allergies te zijn en dan toch het zekere voor het onzekere te nemen om het nest te laten bestrijden i.p.v. het zelf te proberen.
Dit wordt dan ook door iedere ongedierte en wespenbestrijder aangeraden.
Maar voorlopig zit het er weer even op, de ongedierte en wespenbestrijders komen weer even tot rust en ons eigen volk kan weer rustig over straat met een blikje fris of een lekker ijsje.
En dan maar afwachten wat het volgend jaar weer wordt met de wespen, dan laten ze vanaf mei weer van zich horen.
Veel mensen hebben hier op zitten wachten, het is weer eind september en dus bijna gedaan met de wespen.

Bron: Wespenbestrijding.net                          Bron: De weekkrant.

Immunotherapie prettig bij wespenallergie.


GRONINGEN - Mensen die lijden aan een wespenallergie, zijn erg tevreden over immunotherapie.
Dat is een behandeling waarmee een patiŽnt door middel van injecties ongevoelig wordt gemaakt voor het wespengif.
In Nederland overlijden jaarlijks vijf tot tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek.
De therapie duurt enkele jaren, maar toch vinden patiŽnten dat prettiger dan zelf
een injector bij zich te dragen waarmee ze zichzelf onmiddellijk tegengif kunnen geven als ze een wespensteek oplopen.
Dat heeft internist-allergoloog Hanneke Oude Elberink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) vastgesteld, nadat zij zowel mensen die immunotherapie volgen, als mensen met een auto-injector langdurig had gevolgd.
Oude Elberink promoveert volgende week op haar onderzoek.
In Nederland overlijden jaarlijks vijf tot tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek.
Eťn op de honderd Nederlanders heeft een wespenallergie en vertoont na een steek symptomen als misselijkheid en benauwdheid, grote zwellingen en zelfs een shockreactie.
Wespen meten de zonnestand.

De OriŽntaalse hoornaar (Vespa orientalis) meet de zonnestand en leidt de kompasrichtingen af op een manier die verrassend veel lijkt op de kunsten van de navigator met zijn sextant. Dat stelt de KNO-arts Eyal Rosenzweig, werkzaam aan de Universiteit van Tel Aviv.
Nadat de kennelijk niet aan wespenvrees lijdende Rosenzweig in contact werd gebracht met de IsraŽlische wespenonderzoeker prof Jacob Ishay, besloot hij - geheel in zijn vrije tijd en onbezoldigd - een promotieonderzoek te wijden aan de vijf centimeter grote hoornaar. De twee maakten dankbaar gebruik van de contacten die Ishay heeft met de afdeling Medische Elektronenmicroscopie van de Rijksuniversiteit Groningen. Rosenzweig promoveerde onlangs in Groningen op de hoornaars.
Werksterhoornaars op zoek naar voedsel ondernemen kilometerslange vluchten. Hoewel de insecten soms urenlang vliegen en veelvuldig van koers wisselen, weten ze feilloos de weg naar huis, zelfs tot ver in de avondschemering. De facetogen van insecten, aan weerskanten van de kop, zijn niet goed geschikt voor het waarnemen van zwak licht. De hoornaar vormt daarop geen uitzondering. Zijn relatief grote facetogen verklaren zeker niet zijn uitstekende oriŽntatievermogen in de avondschemering. Rosenzweig richtte zijn aandacht op de zogeheten schijnogen of ocelli, die zich op de kop van de hoornaar tussen de facetogen bevinden. De hoornaar bezit er drie, gelegen op een piramidevormige verhoging van de kruin.
De ocelli zijn altijd afgedaan als primitieve, nauwelijks functionele voorlopers van facetogen. Rosenzweig onderzocht dat door de schijnogen van de hoornaars met Tippex correctievloeistof aan te tippen. Het richtingsgevoel van de betippexte wespen bleek op slag verminderd. Bovendien waagden ze zich niet meer in de schemering. Rosenzweig: ďMet zijn schijnogen wint de hoornaar een paar uur foerageertijd in de schemering, aan het begin en eind van de dag.Ē

Een tweede, spectaculaire vondst volgde toen de IsraŽliŽr samen met de Groningse specialist elektronenmicroscopie Han van der Want de ocelli op de hoornaarkop in detail bestudeerde. Van der Want maakte opnamen met een scanning-elektronenmicroscoop. En passant ontdekten beide onderzoekers een nieuw orgaan, gelegen aan de binnenkant van de kop, dat gevoelig is voor zwaartekracht. Het orgaan van Ishay - Rosenzweig vernoemde het naar zijn IsraŽlische promotor Jacob Ishay - is een complexe structuur van pezen, gewichtjes en vloeistofkanalen. Het is rijkelijk voorzien van trilharen, die zeer gevoelig zijn voor beweging. Daarmee kan de hoornaar de richting van de zwaartekracht bepalen. ďDe werking is te vergelijken met de halfcirkelvormige kanalen in ons binnenoor. Ook die voelen de zwaartekracht doordat gewichtjes tegen zenuwen duwen of eraan trekkenĒ, zegt Rosenzweig. Het orgaan van Ishay zou bij de navigatie een rol spelen doordat het de hoornaar vertelt welke richting de verticaal is.
De drie schijnogen, gelegen op een karakteristieke, piramidevormige verhoging op de kop van de hoornaar, maken volgens Rosenzweig samen met het zwaartekrachtsorgaan dat het insect nauwkeurig kan navigeren. Het orgaan van Ishay is als het ware een waterpas, waarmee het insect zijn kop precies horizontaal kan houden. Met de drie ocelli, bovenop de kop, zou het dan de hoogte van de zonnestand bepalen, zoals een zeevaarder die een zonnetje schiet met een sextant. De IsraŽliŽrs, Rosenzweig en zijn promotor Ishay, claimen dat ze hiermee het navigatiemechanisme van de hoornaar hebben opgehelderd. Rosenzweig denkt dat de plaatsing en oriŽntatie van de schijnogen daarvoor verantwoordelijk zijn. Zolang de zon hoog genoeg staat, vangen de ocelli - elk aan hun eigen zijde van de piramide - een beeld van de zon. Rosenzweig: ďDoor de panoramapiramide ziet elk ocellum het zonnebeeld op een andere plaats. Door die drie beelden samen te voegen, leidt de hoornaar af waar de zon zich aan de hemel bevindt. Veldproeven ondersteunen onze theorie. Bij het verlaten van het nest voeren hoornaars zonder uitzondering een cirkelende vlucht uit. Door de veranderende beelden die de hoornaar tijdens het beschrijven van een horizontale cirkel via de ocelli ontvangt, bepaalt hij de plaats van het nest. Tijdens zijn vlucht gebruikt hij vervolgens de zonnestandmeting en de informatie over de verticale richting uit het Ishay-orgaan om de kompasrichtingen te bepalen. Omdat hij daarmee de weg terug naar het nest weet, verdwaalt hij niet. Theoretisch is het zelfs mogelijk dat hoornaars de tijd van de dag kunnen bepalen.Ē
Rosenzweigs ontdekkingen werpen een heel nieuw licht op het oriŽntatievermogen van de hoornaars, maar zijn verklaring is speculatief. In zijn proefschrift slaagt hij er niet in duidelijk te maken hoe het mechanisme van die navigatie precies in zijn werk gaat. De vergelijking met de sextant lijkt niet helemaal op te gaan. De zeevaarder heeft immers een tabel met gegevens nodig om met een sextant zijn positie te bepalen, en het lijkt toch sterk dat een hoornaar daarover beschikt. De Groningers zijn dan ook sceptisch over de IsraŽlische theorie. Elektronenmicroscopist Van der Want: ďIk vind het een boeiende speculatie. Het is mij niet helemaal duidelijk hoe Rosenzweig die navigatie verklaart. In principe lijkt het me niet onmogelijk dat de hoornaar het op deze manier doet, maar om dat wetenschappelijk hard te maken ben je wel een paar proefschriften verder. Er zijn duidelijk meer experimenten nodig.Ē aldus het verslag.
Aggresieve wespen verpesten mooie augustusdag.


Door de zachte winter en de natte, zachte maanden mei, juni en juli hebben de wespen zich zonder enige inmenging van mensen kunnen voortplanten. De kans is daardoor groot dat mensen in augustus extra last hebben van deze dieren.
Van een plaag wil Rudolf Wardenburg van Ongedierte Bestrijding Nederland nog absoluut niet spreken. "Dat ligt heel erg aan het weer. Als het blijft kwakkelen zal er geen explosie komen. Maar als we straks nog een paar dagen van 30 graden krijgen, moeten we maatregelen gaan nemen."
Follow up:
Dan komen namelijk een aantal factoren voor een plaag samen. Allereerst gaan mensen met mooi weer naar buiten. "En pas dan valt het natuurlijk op als er veel wepsen in de buurt zijn. Zo lang je binnen zit, heb je er ook geen last van." Daarbij scheelt het ook dat wespen ook actiever worden als de zon schijnt.
Het derde probleem is dat de wespen in augustus agressiever zijn dan in de maanden er voor. Wardenburg: "In de maanden mei en juni zijn de werkster-bijen druk in de weer met de bouw van het nest. In augustus is alles af en hebben ze dus geen taak meer. Dan worden ze vervelend en gaan ze aan je glas zitten."
Volgens hem maakt het ook helemaal niet uit dat het zo'n koude, natte zomer is geweest. Collega wespenbestrijder Jan Wiekens van Wespenbestrijding.net is het daar echter niet mee eens. "Als het te koud is, vliegen ze niet. Gevolg is dat ze niet optimaal hebben kunnen werken, waardoor het nest kleiner is en er dus ook minder wespen geboren zijn."
Toch waarschuwt ook hij voor de mooie augustusdagen. En volgens beide heren is er maar weinig dat je aan wespen kan doen. "Behalve het niet buiten zetten van zoetigheid", adviseert Wardenburg. "En de bekende wespenvanger. Maar als je de pech hebt in de buurt van een paar nesten te zitten, kan je alleen hopen dat je buurman nog meer zoetigheid op tafel heeft staan."
Wie bang is voor wespen moet dus eigenlijk op een mooie na-zomerdag niet buiten gaan zitten. En die moet ook momenteel absoluut niet naar Antwerpen gaan. Daar is namelijk echt sprake van een wespenplaag. De Vlaamse brandweerkoprspen zijn daar de hele dag bezig met het opruimen van nesten.
Wie wel gestoken wordt, hoeft in principe ook niet heel veel te vrezen. De kans dat een steek gevaarlijk is, is relatief klein: slechts drie procent van de mensen is allergisch. Vervelend is het echter voor iedereen, omdat het pijnlijk kan zijn en er ontstaat een bult. Het is daarom wel altijd belangrijk om na de steek het gif er meteen uit te zuigen.
Het aantal wespen is groot dit jaar.


sellingen -

Nico de Vries, boswachter in Sellingen, weet er alles van. Hij is aangevallen door twee hoornaars, de 'reuzen' onder de wespen.
Het gebeurde toen De Vries een houten keetje van zijn werkgever Staatsbosbeheer betrad. "Het bleek dat de dieren daar een nest hadden gebouwd. Ze voelden zich kennelijk bedreigd want twee staken me, precies tussen mijn ogen. Het was alsof ik een klap kreeg." De Vries ging meteen naar huis en verwijderde zoveel mogelijk gif. "Ik heb zo'n pompje waarmee je het gif uit de wond kunt halen. Maar ik heb twee dagen last gehad van hoofdpijn."
De Vries constateert dat het aantal hoornaars en andere wespen dit jaar behoorlijk groot is. Die constatering wordt ook elders in het land gedaan. Bij de ongediertebestrijding in Staphorst bijvoorbeeld, waar de telefoon roodgloeiend staat. Het aantal meldingen van wespenoverlast daar is drie keer groter dan in voorafgaande jaren.
[dvhn.nl]
youtube kanaal wespenbestrijding
Klik op de Youtube afbeelding hier boven om naar onze Youtube-kanaal te gaan.
Daar vind u meer filmpjes over wespen, bijen en wespenbestrijding.
Koop hier een wespenval dat een uiterst goed resultaat geeft.
Bestrijdingswinkel
Klik hier voor meer nieuws artikelen.