Europese hoornaar op raam
De Europese hoornaar.
In Eurazië onderscheidt men drie soorten hoornaars: de Duitse hoornaar (Vespa germanica Fabricius), de Middelste hoornaar (Vespa media Degenhardt) en de Grote hoornaar (Vespa crabro Linneaus). Respectievelijk worden deze soorten gemiddeld 20, 25 en 30 mm lang. Behalve door haar afmeting valt de hoornaar op door haar roodachtige borststuk en haar felle geluid. Zij kwam niet veel voor in België en Nederland, maar is de laatste 3 jaar geen zeldzaamheid meer. Hoewel de grote hoornaar meer dan twee keer zo groot is als de gewone wesp, is zij beduidend minder agressief ten opzichte van de mens.

Als zij steekt is dit toch aardig wat pijnlijker dan bij een gewone wesp of bij, maar ze steekt minder snel - al kan de hoornaar wel erg weerbaar zijn als het erop aankomt een nest te verdedigen. Werksters zijn 18-25 mm, koninginnen 25-35 mm en mannetjes tot 28 mm lang.
In de volksmond doen fabels de ronde dat een paar steken al voldoende zouden zijn een mens of paard te doden. Voorzover die persoon niet toevallig één van de twee tot drie procent mensen betreft met een allergie tegen de steken of in de keel holte gestoken wordt is dit echter volstrekte onzin.
Het gif is vergelijkbaar met dat van bijen en andere wespen, maar niet exact hetzelfde - het bevat een relatief grote hoeveelheid van de neurotransmitter , waardoor het sterker een branderig gevoel opwekt. Ook zal het branderige en jeukende gevoel langer aanhouden.
Hoornaar op witte doek
Onderzoek naar de Europese hoornaar.
In 2001 publiceerden enkele onderzoekers een verslag van de aanvallen van hoornaars op libellen op locaties in Wit-Rusland en Italië. Op de locatie in Wit-Rusland waren de Steenrode heidelibel en de Bloedrode heidelibel het slachtoffer, in Italië een soort beekjuffer: Calopteryx haemorrhoidalis. Uit de waarnemingen concludeerden de onderzoekers dat hoornaars regelmatig op libellen jagen.
Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, die ze uitbraken en die door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
Hoornaar op groene blaadje
De hoornaar lang niet gevaarlijk voor de mens.
Net als bij gewone wespen zijn voor een niet-allergische mens circa 500-1000 steken nodig om dodelijk te zijn (afhankelijk van de plaats) en aangezien nesten zelden zo groot zijn en slechts één op de tien dieren uit het nest zullen steken is de kans verwaarloosbaar klein.
Dat de dieren desondanks killer wasp (moordenaarswesp) genoemd worden zal eerder samenhangen met de manier waarop zij andere insecten jagen en verorberen - voor die dieren is de hoornaar inderdaad een geduchte moordenaar. De hoornaar kan in een wespennest of een bijenvolk enorme schade toerichten, Dit omdat de hoornaar bij de wesp het nest zal plunderen en doden en in een bijenvolk het honing uit de bij zal zuigen waardoor ook deze afsterven.
Ook zal de hoornaar de gedode wespen meenemen naar hun eigen nest om hier later de jonge larven van de hoornaars mee te voeren.

In tegenstelling tot kleinere wespen is de hoornaar niet sterk geïnteresseerd in zoetigheid. Hoornaars vangen vooral andere insecten, waaronder bijen en wespen maar ook grote insecten als libellen, en likken vaak het uittredende sap van beschadigde bomen, waarbij ze ook de bastranden openknagen met hun grote kaken.
Hoornaars zijn in de herfst op afgevallen fruit te vinden, maar komen niet af op zoetigheden. De hoornaar is een goede insectenbestrijder doordat ze grotere prooien aankan dan de andere wespen. Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af.
Stadsreus
De stadsreus wordt vaak verward met de Europese hoornaar.
Ook komt in Nederland steeds meer een zweefvlieg voor die aardig veel op de Europese Hoornaar lijkt. Het gaat hier dan om de Stadsreus. Klik op de link naar meer informatie over de Stadsreus.

Klik op de afbeelding van deze stadsreus om naar de pagina van de stadsreus te gaan en leer meer over dit prachtige insect. En voorkom verwarring met de Europese hoornaar.
Bijenbekjes
Bijenbekjes / Spouwsafe
Voorkom nesteling van bijen, wespen en muizen in uw spouwmuur. Deze zijn bij ons te verkrijgen maar ook door ons te plaatsen. Vraag de bestrijder voor meer informatie of bel ons.
Klik hier onder op de foto van het insect waar u meer informatie over wilt lezen.
Honingbijen.
Honingbijen.
Wespen.
Wespen.
Hommels
Hommels
wespenboktor
wespenboktor
Franse veldwespen
Franse veldwespen
Metselbijen
Metselbijen
Stadsreus.
Stadsreus.
Hoornaar.
Hoornaar.
Herken de soorten.
Herken de soorten.
Stadreus, dus geen hoornaar.
Stadreus, dus geen hoornaar.
Hoornaarsnest
Levenswijze van de hoornaar.
Hoornaarkolonies (hoornaar kolonies zijn zelden groter dan 1000 exemplaren) en hoornaars leven net als andere wespensoorten slechts één seizoen. Heel soms is een nestplaats verscheidene jaren bewoond maar dat is dan steeds een nieuwe kolonie gesticht door een nieuwe koningin. Het nest van de hoornaar wordt meestal in een boomholte gebouwd, maar soms ook onder de grond, in een nestkastje, onder daken, in huizen of hangend in een boom of struik. De Duitse hoornaar bouwt het nest het liefst onderin de grond.
De Middelste en Grote hoornaar bouwen kogelnesten (deze hangen in in de open lucht). De hoornaar is alleen agressief binnen een straal van 5 meter van het nest. Zelf heb ik wel eens op 2 meter afstand gestaan om de hoornaar te fotograveren of te filmen zonder dat ze ook maar iets doen.
Dat de media de hoornaar dus als agressieve wespensoort afschildert is dus onzin en onnodig angst zaaien.

De hoornaar komt in Nederland voornamelijk voor op de zandgronden in het zuiden en oosten, maar is de laatste jaren ook vaker in het westen en noorden van Nederland gezien in woningen. Vooral in Groningen en Drenthe komt de hoornaar steeds vaker naar voren treden. Ook wij merken zelf dat er steeds meer meldingen binnen komen uit deze gebieden. Verder komen ze nu ook steeds vaker voor in Friesland.
Etende hoornaar
Angst voor de hoornaar door de media is waanzin.
Doordat de media de hoornaar vaak afschildert als een agressieve wespensoort blijken steeds meer mensen angst te hebben voor deze insect. Echter hoeft dit helemaal niet.
Hoornaars zijn ( ondanks hun grootte ) zeer vredelievende dieren die zelden mensen aanvallen. Wanneer dit wel gebeurd is het nest verstoord geweest door de mens. De hoornaar zal vanaf dan het nest uiteraard fel gaan verdedigen.

Ook vermelden ze geregeld dat de hoornaar het niet goed doet vanwege langdurige regenval.
Laten we wel stellen dat ieder dier in de natuur zich aanpast aan het voedselaanbod. Daar wespen en hoornaars roofdieren zijn en leven van andere insecten als o.a. libelles, muggen, vliegjes, etc. doen deze soorten het juist goed met langdurige regenval.
Door regen krijg je stilstaande waterplassen waar libelles, vliegjes, e.d. hun eitjes in leggen. Hierdoor krijg je dus meer voedselaanbod voor de roofdieren. Meer voedselaanbod betekend automatisch minder sterfte en meer geboorten bij de roofdieren.
Hoornaarsnest in nok woning
Wespenbestrijders opgelet!
Er zijn gevallen bekend dat de hoornaar op je kap gaat zitten en gif spuit in de richting van je ogen.
Dit geeft een ontzettende brandende gevoel waardoor je je ogen amper open kunt houden. Dit is zeer gevaarlijk wanneer je op een ( hoge ) ladder staat.
Draag bij het bestrijden van de hoornaar niet alleen een stofmasker maar ook een veiligheidsbril.

Ik heb dit zelf al bijna mogen ondervinden en een bekende van mij heeft het helaas moeten ondervinden. Je wilt dan echt niet op een ladder staan op dat moment.
Hoornaar met honingbij
Een Aziatische hoornaar valt een honingbij aan.
Hoornaar
De Europese hoornaar duidelijk herkenbaar aan de bordeaux kleurige tinten.
Hoornaarsnest
Hoornaars in een vogelhuisje.
Hoornaarsnest bestrijden
Bestrijden van een hoornaarsnest.
INFO
Onderdeel van Wiekens ongediertebestrijding
Berkelstraat 11
9673 EE  Winschoten.
Tel: 06-51824021
SOCIAL MEDIA
K.v.K.
Onze onderneming staat ingeschreven bij de K.v.K. onder Wiekens ongediertebestrijding v.o.f. en Wiekens wespenbestrijding met K.v.K. Nr.: 73548162 en btw. nr. NL859571130B01
Copyright © Wiekens Wespenbestrijding 2021. All right reserved.