Franse veldwesp
Wat zijn Franse veldwespen.
De Franse veldwesp ( Polistes dominula ) is een wesp uit de familie der plooivleugelwespen ( Vespidae ).

Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen. Deze soort is zeer moeilijk van de Gallische wesp (Polistes gallicus) te onderscheiden, die er sterk op lijkt. De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang en is het hele jaar te zien, de koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen.

Deze sociale wesp wordt steeds vaker in Nederland gesignaleerd. Zij hebben een sociale levenswijze en leven in een volk van meestal minder dan honderd individuen. Het grote verschil tussen de Franse veldwesp en de “limonade” wespen die wij kennen is dat zij meestal geen overlast bezorgen en een open nestbouw hebben. Daardoor zijn zij goed te observeren.

Van oorsprong komt de Franse veldwesp een stuk zuidelijker voor en de naam zegt het al, in Frankrijk. De eerste meldingen in Nederland stammen uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Door de klimaatsveranderingen de laatste jaren (hoewel het in 2007 en 2008 relatief koud en nat is geweest) komen zij nu ook een stuk noordelijker voor. Sinds de jaren negentig is deze wesp door bijna heel Nederland wel te vinden.
Nestje Franse veldwespen
Wat voor nesten hebben Franse veldwespen?
Zoals al eerder was besproken bouwen Franse veldwespen kleine nesten die geheel open liggen. De nestjes bevatten dus géén omhulsel zoals bij andere wespensoorten het geval is.
Deze nesten bevatten meestal niet meer dan 100 cellen. Toch echter kunnen de aantal veldwespen veel meer zijn. Dit komt doordat deze veldwespen vaak meerdere nesten bijelkaar bouwen. De aantal nesten die bijelkaar worden gemaakt kunnen oplopen tot wel 10 nestjes binnen een straal van 5 meter.

Hier hebben veel ongediertebestrijders veel last mee gehad in de voorgaande jaren doordat ze meerdere malen terug moesten komen voor een controle op het bestrijden van een wespennest. Helaas waren deze bestrijders er niet van op de hoogte dat het hier ging om de Franse veldwesp en dat er meerdere nesten gebouwd waren.

Typisch is dat de veldwesp andere nesten in de buurt accepteert. Anders dan bij limonade en de Duitse wesp die géén andere nest binnen 6 meter van hun eigen nest zal accepteren.
Franse veldwesp op hout
Wat is het voedsel van de Franse veldwesp?
Franse veldwespen treft je veelal aan bij insecten als de wolluis.
De wolluis scheidt namelijk een zoete stof uit, genaamd honingdauw. Deze honingdauw voeden de veldwespen op aan de larven en uiteraard voeden zij ook zichzelf hier mee. Ook nemen ze andere kleine insecten tot zich. Tevens zie je ze vaak in de buurt van water waaronder vijvers omdat ze best veel water gebruiken.
Franse veldwesp bij spouwmuur
Hoe ziet de koningin er uit van de Franse veldwesp?
De koningin van de Franse veldwesp is anders dan bij andere soorten wespen net zo groot als de werksters. Ook de uiterlijke kenmerken zijn vrijwel hetzelfde. Wanneer je in een nest met veldwespen gaat kijken, zul je de koningin hierdoor helaas niet kunnen vinden.

Foto: H.Bokhoven (Groningen).
veldwespen onder golfplaten
Aan het eind van het seizoen.
Tegen het einde van het seizoen en na het uit elkaar vallen van het volk, verzamelden zich een aantal Franse veldwespen aan de nestingang van de kist. Dit zijn de nieuwe koninginnen en darren. Zij scheidden ook een vloeistof uit. Het nest zou snel verlaten zijn, op een enkele cel na die later alsnog uit zou kunnen komen.

De cirkel is rond en wat ik noem “opkomst en ondergang van veldwespenvolk” heeft meer betrekking op de werksters. De nieuwe koninginnen maken eerst nog een paringsvlucht en overwinteren daarna op een beschutte plek.
In het voorjaar stichten zij op een warme plek weer een nieuw volk.
Bijenbekjes
Bijenbekjes / Spouwsafe
Voorkom nesteling van bijen, wespen en muizen in uw spouwmuur.
Klik hier onder op de foto van het insect waar u meer informatie over wilt lezen.
Honingbijen.
Honingbijen.
Wespen.
Wespen.
Hommels
Hommels
wespenboktor
wespenboktor
Franse veldwespen
Franse veldwespen
Metselbijen
Metselbijen
Stadsreus.
Stadsreus.
Hoornaar.
Hoornaar.
Verschillende soorten herkennen.
Verschillende soorten herkennen.
Achterkant veldwesp
Kunnen Franse veldwespen steken?
Franse veldwespen hebben een angel net als andere wespensoorten en kunnen dus steken.
Veel wespenbestrijders zijn hier niet van op de hoogte hebben we gemerkt bij enkele klanten. Daar werdt verteld dat ze er niets aan hoefden te doen omdat ze niet kunnen steken. Maar dat kunnen ze wel.
veldwespen onder golfplaten
Waar nestelen veldwespen zich?
Franse veldwespen kom je op zeer veel plekken tegen. Juist omdat ze geen grote ruimte nodig hebben kunnen ze hun nesten op meer plekken bouwen dan bijvoorbeeld een limonade wesp of een Duitse wesp.
Je treft nesten vaak aan in vogelkastjes, spouwmuren, achter windveren, onder dakpannen, kleine schuurtjes, zandbakken, bomen, e.d.

Ook wanneer het nest niet zichtbaar is kun je zien wanneer het om de Franse veldwesp gaat.
Franse veldwespen zitten bij gevaar gespitst bij de opening naar buiten en volgen elke beweging met kleine schokjes. Daarbij heeft deze wespensoort uiterst lange achterpootjes die zeer zeker opvallen. Ook hebben ze meer oranje kleurige voelsprieten op hun kop.
Franse veldwespen nest
LET OP !!!
Franse veldwespen kunnen net als de limonade en Duitse wesp steken.
Wij zijn gecontacteerd door iemand die gestoken is door een Franse Veldwesp en vervolgens door haar allergie een hele middag in het ziekenhuis door heeft moeten brengen.
Wij adviseren bij een allergie om de Franse veldwesp te laten bestrijden !!!!!!

Voor de bestrijding van de Franse veldwesp betaald u bij ons een iets ander tarief. Stel u heeft meerdere nesten, dan betaald u enkel €50,00 extra over de normale prijs voor een wespenbestrijding in uw woonplaats/Provincie.
Dit omdat de Franse veldwesp meerdere nesten maakt en wij dus meer inzet moeten verrichten en meer biociden moeten inzetten om u van uw probleem te verhelpen.
Kop Franse veldwesp
Even ter informatie voor wespenbestrijders en ongediertebestrijders.
De afgelopen jaren hebben enorm veel bestrijders moeite gehad met het bestrijden van wespen. Vaak moesten ze terug komen voor een extra behandeling van het wespennest. In 90% van deze gevallen betrof het de Franse veldwesp.
Determineer eerst goed om welke soort het gaat want als het gaat om de Franse veldwesp kunnen er meerdere nesten aanwezig zijn. Zo voorkom je onnodig veel hinder voor jezelf en voor de klant.
Bestrijders van wespen, opgelet dus. Bij twijfel kunt u de soort bij ons laten determineren.
Openingstijden
Maandag: 09:00 - 18:00
Dinsdag: 09:00 - 18:00
Woensdag: 09:00 - 18:00
Donderdag: 09:00 - 18:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00
7 dagen per week bereikbaar via Whatsapp, sms en email.
We reageren binnen 1 uur.
INFO
Onderdeel van Wiekens ongediertebestrijding
Berkelstraat 11
9673 EE  Winschoten.
Tel: 06-51824021
SOCIAL MEDIA
K.v.K.
Onze onderneming staat ingeschreven bij de K.v.K. onder Wiekens ongediertebestrijding v.o.f. en Wiekens wespenbestrijding met K.v.K. Nr.: 73548162 en btw. nr. NL859571130B01
Copyright © Wiekens Wespenbestrijding 2021. All right reserved.